IN MEMORIAM
Prof. univ. dr. D.H.C. Ion PETRESCU,

Aceste rânduri nu se doresc a fi o prezentare In Memoriam a tuturor anilor trăiți pe acest Pamânt de Profesorul Ion PETRESCU. Sunt gănduri care sunt așezate „pe un petec de hârtie” în memoria unei personalități pe care cu toții am avut privilegiul să o cunoaștem.

S-a născut la data de 4 februarie 1928 în oraşul Râmnicu Sărat. A urmat cursurile liceului teoretic Regele Ferdinand din Râmnicu Sărat pe care le-a absolvit în anul 1948. A fost licenţiat în filozofie (1954) şi economie (1960). A fost doctor în economie (Academia de Studii Economice din Bucureşti, 1972) şi doctor în psihologie (Universitatea din Bucureşti, 1976). A fost atestat de Institutul Român de Management ca expert principal de gradul I în management. De atunci și până în zilele noastre a desfășurat activități care îl recomandă ca fiind unul dintre cei mai importanți experți în management. A fost un OM de mare caracter care a apreciat valorile și în același timp le-a promovat. Ne vom aminti mereu cu mare admirație și cu mare plăcere de un părinte al managementului și un dascăl care a format multe generații. Cu toții l-am cunoscut ca fiind un om blând dar extrem de ferm și de muncitor. A știut să stimuleze tinerii și a știut să își folosească farmecul pentru a îi determina pe cei interesați să participe la evenimentele științifice pe care le organiza sau în care a avut un rol determinant. A crezut în ceea ce face și a fost un exemplu de determinare și de dăruire.

Există  în viață clipe în care, indiferent cât de înalt am fi poziționați social, cât de importantă ne-ar fi misiunea pământeană, suntem întorși de un glas interior spre a ne aduce aminte de vremelnicia noastră de fragilitatea ființei umane, de secunda care desparte Viața de Eternitate. Am sperat multă vreme ca acest cuvânt de Adio să ne fie întârziat de Dumnezeu și să îl rostim într-un timp cât mai îndepărtat. Am crezut că iubitul nostru Profesor va rămâne mult timp printre noi pentru a ne alimenta spiritele cu lumina întelepciunii care ne-a dăruit-o multora dintre noi. Azi cuvintele care pot cuprinde mii de sensuri, care pot da strălucire a sute de gânduri, sunt sărace și incapabile a cuprinde simțămintele pe care le încercăm la însoțirea spre eternitate a distinsului nostru profesor Ion PETRESCU. Am fi vrut să cuprindem în câteva cuvinte copleșitoarea personalitate a celui trecut pe cărările Veșniciei pentru a ne veghea în continuare de acolo. L-am cunoscut ca dascăl, ca un împătimit al dezlegărilor secretelor  științei, ca și conducător de doctorat și mai ales ca înțelept și valoros colaborator. Sunt multe amintiri care ne leagă, sunt locuri, cuvinte, fapte, pagini scrise care constituie acum o legătură care nu poate fi ruptă prin plecarea Domniei Sale. S-au spus multe despre Profesorul Ion PETRESCU. Se vor mai spune multe, iar cei care l-au prețuit și îl prețuiesc cu adevărat nu îl vor da uitării. Vor avea multă vreme de acum, un gând de lumină și cei care l-au iubit și cei care i-au greșit. Profesorul Ion Petrescu va rămâne mereu printre noi. Vom avea mereu de învățat cîte ceva din marea lecție de viață care ne-a predat-o ani în șir. Profesorul Ion Petrescu ne va preda în permanență lecția demnității umane, a corectitudinii profesionale, a înțelepciunii, a celui care își dedică viața unei profesiuni de credință. Profesiunea de credință a domniei sale a fost Universitatea, clădirea valorilor, formarea și îndrumarea conștiințelor crude ale celor pe care i-a format ca profesioniști, a studenților cărora le-a lăsat moștenire comoara învățăturii. Ne despărțim de Domnia sa cu sufletele cernite, cu convingerea că dacă Dumnezeu i-ar mai fi dat puțin răgaz, am mai fi avut multe de învățat de la Domnia sa, iar neprețuitul nostru dascăl ar mai fi avut multe de făcut. Adio, domnule Profesor, cerul să vă primească în pace, iar când veți ajunge în ceruri să Vă rugați pentru noi și să ne purtați de grijă așa cum ați făcut-o pe pământ.

                                                                                                                                                                                                                                        Sibiu, decembrie 2020

În Numele Comunității
Societății Academice de Management din Romănia
Prof. univ. dr. ing. și dr. ec.-mg. Aurel Mihail ȚÎȚU, Dr. Habil., D.H.C.